Header afbeelding op mobiel

Wonen

In Wijk bij Duurstede regelt Woningnet de verdeling van sociale huurwoningen van de woningcorporaties. Zie hiervoor de website van Woningnet Regio Utrecht.

Er is een verschil tussen een sociale huurwoning en een huurwoning in de vrije sector.

Sociale huurwoning

Het huren van een sociale huurwoning gaat via Woningbouwstichting Cothen (Ws Cothen) of Viveste. Seniorenwoningen bij het Ewoud en Elisabeth Gasthuis worden verhuurd door Woonzorg Nederland. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u zich inschrijven bij Woningnet.

Inschrijven bij Woningnet kan via de website of met hulp van Viveste of Woningbouwstichting Cothen. Viveste is telefonisch bereikbaar op 088 – 9890123, of kijk eens op de website van Viveste.
WS Cothen is bereikbaar op 0343 – 563111 en info@WsCothen.nl, of kijk op de website van WsCothen.

Woonzorg Nederland is telefonisch bereikbaar op 088 – 921 03 95 of kijk op de website van Woonzorg Nederland

Huurwoning in de vrije sector

Een deel van de woningen in Wijk bij Duurstede is van particuliere huizenbezitters. Zij mogen zelf bepalen aan wie zij hun huis verhuren. U moet deze woningen zelf zoeken.

Om de huizen te verhuren moeten de eigenaren voor hun woning een puntenaantal berekenen. Dat puntenaantal geeft aan wat zij maximaal aan huur voor de woning mogen vragen.

Is de rekenhuur per maand hoger dan € 710,68 dan valt de woning in de vrije sector. Dat betekent dat iedereen er mag gaan wonen.

Voor particuliere huurwoningen met een rekenhuur tot € 710,68 is een huisvestingsvergunning van de gemeente nodig. Woningbouwverenigingen beoordelen zelf of u in aanmerking komt voor een huisvestingsvergunning. Deze hoeft u niet aan te vragen bij de gemeente.

Huurwoning vrije sector

Een huurwoning in de vrije sector vindt u via:

• Woningnet
  • Particuliere aanbieders
  • Makelaars
  • Woning bemiddelingsbureaus

Particuliere aanbieders

Eigenaren van een huis mogen (een deel) van hun huis aan particuliere verhuren. Zij moeten hierbij rekening houden met het eerder genoemde puntensysteem.

Is de huurprijs boven € 710,68 per maand, dan is de woning zogenaamd geliberaliseerd. De eigenaar mag zelf weten hoeveel huur hij vraagt.

Makelaars en bemiddelingsbureaus

Om een huurwoning van een particulier te vinden kunt u ook contact leggen met makelaars en bemiddelingsbureaus.

Doorgeven adreswijziging

Als u woonruimte hebt gevonden, moet u uw verhuizing doorgeven aan de gemeente..

Er zijn een nog een aantal zaken die voor woningzoekers handig zijn om te weten.