HomeHulp & OndersteuningJeugd en gezinKansrijke Start
Zoeken

Kansrijke Start

Zwanger worden? Geef je kind een goede start!

Denk je erover om zwanger te worden? Dan wil je natuurlijk dat je kind een goede start maakt. De basis voor die gezonde toekomst ligt in de eerste 1000 dagen. Je telt al vanaf 100 dagen voor de bevruchting. Als aanstaande ouder(s) speel je bij die goede start natuurlijk een heel belangrijke rol.

Tips om gezond zwanger te worden

Je kunt (samen met je partner) een aantal dingen doen om de kans op een gezonde toekomst voor je kind te vergroten. Je vindt ze in onderstaande tips. Heb je na het lezen nog vragen, dan kun je altijd naar het kinderwensspreekuur van de verloskundigen in Wijk bij Duurstede. De gegevens vind je onder de tips.

Er zijn tips voor alleen vrouwen (V) en tips voor vrouwen en mannen (V/M). Wanneer je deze opvolgt vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap en een goede start voor je kind.

V              Slik elke dag een tablet foliumzuur
V/M         Pas op met aspirine en medicijngebruik
V/M         Zorg voor een gezond gewicht
V/M         Let  op je voeding
V              Voorkom infectieziekten
V/M         Voorkom of behandel een SOA
V/M         Stop met roken, alcohol en drugs
V/M         Denk na over erfelijkheid
V              Zorg dat je goed in je vel zit
V/M         Vermijd risico’s op je werk
V/M         Heb je al een kind?
V/M         Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?
V/M         Wanneer ben je het meest vruchtbaar

Deze tips zijn afkomstig van de website nietofwelzwanger.nl.

Kinderwensspreekuur

Verloskundigen in Wijk bij Duurstede hebben een kinderwensspreekuur. Ze geven je hier veel informatie en advies. Je kunt er al je vragen stellen, geen enkele vraag is gek. Wat je vertelt aan de verloskundige blijft allemaal tussen jullie, want de verloskundige heeft net als de huisarts een wettelijke zwijgplicht.

Je kunt een afspraak maken voor het kinderwensspreekuur bij De Geboortezaak, Singel 38, 3961 CG Wijk bij Duurstede, tel. 0343-575526, e-mail: wijkbijduurstede@degeboortezaak.nl
Voor dit spreekuur betaal je niets.

Wil je meer weten over wat de verloskundige doet, bekijk het filmpje Wat doet de verloskundige?

Laag inkomen

Om je baby een goede start te geven, is genoeg geld hebben óók belangrijk! Heb je weinig geld of geldzorgen? Is je inkomen laag of heb je een uitkering? Je kunt een aantal dingen doen om te zorgen dat je rond kunt komen van je geld als de baby er is. Kijk hiervoor bij  Grip op de Knip of kom langs!

Heb je al een kind?

Wanneer je zwanger bent of al een of meerdere kinderen hebt, kun je ervaringen uitwisselen met andere (aanstaande) moeders/vaders in het mamacafé. Het mamacafé organiseert in het gebouw van kinderopvang De Kresj regelmatig opvoedparty’s. Het motto is: ‘Voor een goed gesprek over opvoeden vanuit de eigenWIJSheid van ouders’.

Wat moeders vertelden tijdens het mamacafé:

  • Ik doe het goed als moeder en heb dezelfde uitdagingen als een ander.
  • Anderen kunnen dezelfde vragen hebben als jijzelf.
  • Er is niet één juist antwoord, er is altijd een afweging.
  • Alleen door je problemen te delen kan je oplossingen vinden.

Meer informatie over zwangerschap

Wanneer je zelf op zoek gaat naar goede informatie over zwangerschap, dan vind je die op onderstaande betrouwbare websites: