Zoeken

Veelgestelde vragen over Energiehulp

Snel je verbruik verminderen en dus geld besparen op je energierekening, je wooncomfort verhogen en je woning energiezuiniger maken. Dat kan met Energiehulp!

Wat is Energiehulp?
Energiecoaches en -klussers helpen inwoners gratis met het verlagen van hun energieverbruik. Dit doen ze door het voeren van een energiegesprek en het plaatsen van energiebesparende maatregelen bij jou thuis. Tijdens het energiegesprek kijkt de energiecoach waar de energiebesparende maatregelen zoals bv ledlampen geplaatst kunnen worden, krijg je eenvoudig tips hoe je nog minder energie kan verbruiken en kijkt de energiecoach of je in aanmerking komt voor de witgoedactie.

Voor wie is energiehulp?
Energiehulp is voor alle inwoners met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm).
Op de website van de Regionale Sociale Dienst (RSD) staat wat onder een laag inkomen valt: https://www.rsdkrh.nl/wat-is-een-laag-inkomen.

Wie doen mee aan dit project?
Dit project is een samenwerking tussen gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, het Energieloket en woningcorporaties Woonin en NabijWonen.

Hoe betaalt Energiehulp deze actie?
De gemeente Wijk bij Duurstede heeft geld ontvangen van het Rijk (SPUK Energiearmoede) om inwoners met een laag inkomen te helpen bij het verlagen van hun energieverbruik. De gemeente is daarom in 2023 samen met Stichting Binding, Woonin, het Energieloket en Nabijwonen Energiehulp gestart. Energiehulp komt thuis langs, geeft tips, brengt kleine energiebesparende maatregelen aan en organiseert de omruilactie voor witgoed waarmee je energie bespaart

Witgoedactie

Ik heb geen brief ontvangen, kom ik toch in aanmerking voor de actie?
Inwoners met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm), kunnen zich aanmelden voor de witgoedactie. Op de website van de RSD lees je om welke bedragen het gaat.
Bij twijfel over de hoogte van het inkomen kan je via de projectleider Energiehulp bij de Sociaal Raadslieden terecht voor een inkomenscheck

Ik wil me aanmelden voor de witgoedactie, maar geen gesprek met een energiecoach. Kan dit?
Een voorwaarde om mee te doen aan de actie is dat een energiecoach thuis bij jou langs komt. In 1 uur tijd bekijken jullie samen wat er nodig en mogelijk is om minder energie te verbruiken én kijkt de energiecoach of jouw witgoed in aanmerking komt voor de actie. Na het gesprek komt er een energieklusser langs om gratis energiebesparende producten te installeren.

Tot wanneer kan ik me aanmelden?
Aanmelden kan zo lang de voorraad strekt en uiterlijk t/m vrijdag 15 november. Dus wees er snel bij. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt.

Kan ik ook zelf een koelkast/vriezer/wasmachine uitzoeken?
Je hebt de keuze uit een geselecteerd aanbod van witgoed apparaten. Het aanbod zit in de folder bij de brief. Ook neemt de energiecoach het aanbod met je door om te kijken wat in jouw geval de meeste besparing oplevert.

Wat gebeurt er met mijn oude koelkast/wasmachine?
Deze wordt meegenomen door Electroworld en via Wecycle gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

Ik heb een bijstandsuitkering. Heeft deze omruilactie gevolgen voor mijn uitkering?
Deze omruilactie heeft geen invloed op je uitkering. Je mag tot 1500 euro aan giften in natura, zoals een koelkast of wasmachine ontvangen (zie beleidsregel Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug).

Een koelkast/vriezer/koel-vriescombinatie met energielabel D of E is toch helemaal niet zuinig?
Sinds maart 2021 is het energielabel veranderd. De klassen A+ t/m A+++ zijn verdwenen en koelkasten zijn opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Energieklasse A is hierbij het zuinigst en G het minst zuinig.

De energieklasse op het vernieuwde label is een stuk lager dan op het oude. Koelkasten die bijvoorbeeld eerst een A of B label kregen, hebben nu een D of E label. Die koelkasten zijn natuurlijk niet minder zuinig geworden. Alleen de schaal en de test van het energielabel zijn aangepast en strenger geworden.

Mijn koelkast/wasmachine doet het niet meer goed. Is het niet milieuvriendelijker om het op jullie kosten te laten repareren i.p.v. een nieuwe te krijgen?
Is het apparaat ouder dan 10 jaar? Dan is het milieuvriendelijker om deze te vervangen voor een nieuw, energiezuiniger exemplaar. Je kunt deelnemen aan de omruilactie als je een werkend apparaat (ouder dan 10 jaar) inlevert.  

Ik heb geen nieuw witgoed nodig. Kom ik dan toch in aanmerking voor een nieuw apparaat? Of kan ik de waarde in geld krijgen?
Er komt een energiecoach bij jou huis. Hij of zij bepaalt of je in aanmerking komt voor de omruilactie. Het is niet mogelijk om geld te krijgen in plaats van een energiezuinig apparaat.

Lees meer op de speciale website Jouwhuisslimmer
https://jouwhuisslimmer.nl/wijk-bij-duurstede/gratis-energiehulp-voor-inwoners-met-laag-inkomen/