HomeMobiliteit & vervoerGehandicapten Parkeerkaart
Zoeken

Gehandicapten Parkeerkaart

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen bij Stichting Binding. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of u voldoet aan de voorwaarden.

Soorten gehandicapten parkeerkaarten

Als particulier kunt u 2 soorten gehandicaptenparkeerkaarten aanvragen:

  • Bestuurderskaart
  • Passagierskaart

Bestuurderskaart aanvragen

U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken.

De bestuurderskaart is persoonsgebonden. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken van uw voertuig op de kaart te staan. U moet wel een rijbewijs hebben.

Passagierskaart aanvragen

Heeft u een handicap en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden. Er hoeft dus geen kenteken van een voertuig op de kaart te staan.

U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. En de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur.

Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.