HomeHulp & OndersteuningMantelzorgondersteuningJonge mantelzorgers
Zoeken

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers hebben een familielid of vriend(in) met een langdurige lichamelijke, verstandelijke of psychische aandoening of met verslavingsproblematiek. 1 op de 4 kinderen is jonge mantelzorger.

  • Heeft een van jouw ouders psychische of verslavingsproblemen?
  • Heb jij een broer of zus met ADHD, autisme of een psychische stoornis?
  • Heeft een van jouw ouders, of broer of zus, een langdurige ziekte?
  • En ben je jonger dan 24 jaar?
    Dan ben je een jonge mantelzorger!
Tekening: Maaike Hartjes/ComicHouse.nl
Tekening: Maaike Hartjes/ComicHouse.nl

Jonge mantelzorgers verrichten soms heel praktische taken als: meehelpen in het huishouden, toedienen van medicijnen of meegaan naar het ziekenhuis. Maar de impact kan verder gaan dan dit. Zo kan het zijn dat een jonge mantelzorger door de thuissituatie nooit vrienden thuis uitnodigt. Of door de zorgtaken nauwelijks tijd heeft om het huiswerk te maken of te sporten.

Veel jonge mantelzorgers zien zichzelf niet als mantelzorger. Zij vinden het heel gewoon om extra zorg te bieden aan hun dierbare. Of ze denken ‘maar ik zorg niet, dus dan ben ik geen mantelzorger.’ Maar het zich regelmatig zorgen maken over hun thuissituatie maakt ze toch een jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers zorgen voor, maar maken zich vooral ook zorgen over hun dierbaren.

Tekening: Maaike Hartjes/ComicHouse.nl
Tekening: Maaike Hartjes/ComicHouse.nl

Activiteit voor jonge mantelzorgers uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek
Steunpunt Mantelzorg en Jongerenwerk van Stichting Binding organiseren 2 keer per jaar gezellige en ontspannende activiteiten voor jonge mantelzorgers.
We houden je via Social Media (website, Facebook en Instagram) op de hoogte over de activiteit, het tijdstip en de locatie.

Praten over wat je bezighoudt als jonge mantelzorger
Soms is het fijn als je met iemand kan praten over hoe het is om jonge mantelzorger te zijn. Tijdens de activiteiten die we organiseren voor jonge mantelzorgers kan je andere jonge mantelzorgers ontmoeten. Dit kan een gevoel van herkenning geven, andere jonge mantelzorgers maken immers misschien hetzelfde door als jij.

Als je met een volwassene wil praten over hoe het voor je is om jonge mantelzorger te zijn, kan je een gesprek aanvragen met Karen Spierenburg, onze mantelzorgconsulent. Soms kan het opluchten om je zorgen te delen, de mantelzorgconsulent heeft mogelijk ook tips voor jou, zij werkt samen met allerlei instanties zoals thuiszorg, scholen en het WMO loket. Je kan natuurlijk ook altijd met onze jongerenwerkers Eno en Ytsje in gesprek over het mantelzorgen.

Website voor en door mantelzorgers
De website jmzpro is opgezet voor en door jonge mantelzorgers. .
Zij maken ook een handig overzicht met linkjes naar informatie, websites en organisaties waar je iets aan kunt hebben.