HomeHulp & OndersteuningMantelzorgondersteuningMantelzorg en de avondklok
Zoeken

Mantelzorg en de avondklok

Vanwege de coronamaatregelen geldt op dit moment in ons land een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur en 4.30 uur binnen moet blijven.

Wat nu als je mantelzorger bent en niet in huis woont bij diegene waar je voor zorgt?
De regering heeft aangegeven dat er voor mantelzorgers een uitzondering kan gelden. Dit is alleen voor de noodzakelijke zorg die niet naar een ander tijdstip gezet kan worden. Dus niet voor het brengen van de boodschappen, maar wel als u als mantelzorger bijvoorbeeld hulp biedt met het naar bed gaan, medicijnen geven of als er een noodoproep is van de zorgvrager. Het gaat dus om noodzakelijke mantelzorg die niet naar een tijdstip voor of na de avondklok te verplaatsen is.

U dient dan een ‘eigen verklaring avondklok’ in te vullen en bij u te dragen als u buiten bent. Zie voor meer informatie: https://www.mantelzorg.nl/avondklok/

Vul het formulier in let daarbij op dat u:
• Aangeeft vanaf en tot en met welke datum u tussen 22.00 uur en 4.30 uur buiten moet zijn.
• Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan en vul daarbij kort in welke zorg u moet verlenen, bijvoorbeeld iemand naar bed brengen.
• Vul bij toelichting in: ‘Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg’.
• Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als u tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. Daarnaast moet u ook uw identiteitsbewijs bij u dragen. Als u controle krijgt van politie of BOA dan kunnen deze voor controle met de zorgvrager bellen…
• Let op: misbruik is strafbaar!
• De politie kan u onderweg om uw identiteitsbewijs en de Eigen verklaring avondklok vragen.
• Zorgt u voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

Wellicht overbodig om te melden, maar zorg gegeven door bijvoorbeeld wijkverpleging kan gewoon doorgang vinden, ook tijdens de avondklok.

Wij wensen u veel succes de komende periode en neem vooral contact op met het Steunpunt Mantelzorg wanneer u tegen problemen in de zorg aanloopt. Ook voor een luisterend oor kunt u bij ons terecht.